dr. Cser-Palkovics András

dr. Cser-Palkovics András

Székesfehérvár polgármestere


Párkányi Raab Péter neve nem ismeretlen a székesfehérváriak számára, hiszen ő készítette A DÖNTÉS hatvanhat fotografikáját, valamint neki köszönhetjük Takács Imre költő emléktábláját is. A szobrász- és fotóművész Székesfehérváron megvalósuló önálló tárlata – majd húsz szoborral és a kiegészítő fotókkal, rajzokkal, installációkkal – lehetőséget ad a művésznek a bemutatkozásra, a látogatóknak pedig egy árnyaltabb megismerésre.

Megfogalmazott ars poeticái alapján komoly, a magyarság kultúráját felvállaló feladattudattal alkot. Bepillantást nyerve a tárlat alkotásaiba, olyan, az ember számára lényeges fogalmakat próbál meg vizuális formába önteni, mint az „elmélkedés”, a „kétség”, a „remény” vagy „a gondolat”. Ezeket szimbólumokként ragadja meg, sokszor torzók formájában, amelyek számunkra hagynak lehetőséget, hogy – magunkban befejezve ezeket a torzókat –, a saját történeteinket írjuk meg. Szükségünk van rá, hogy a korunknak, a társadalmunknak, a városunk kisebb-nagyobb közösségeinek is legyenek új, saját szimbólumai, amelyek a mi közös történetünket és közös kötődéseinket fejezik ki. Legyen szó a hazánkról, vallásról, a családunkról, önmegvalósításról vagy értékekről.

Külön öröm, hogy a Zenegép-sorozat ezen a kiállításon kerül leleplezésre. A kettő nagyméretű szobor székesfehérvári világpremierje azt az üzenetet is magában hordozza, hogy a történelmi hagyományaira büszke és a gazdasági fejlődésben élen járó Székesfehérvár a sokszínű kultúra megjelenését is fontosnak tartja, akár a helyi, akár a hozzánk más magyar városokból vagy külföldről érkező művészek bemutatkozását illetően. Köszönjük Párkányi Raab Péternek ezt a megerősítő gesztust!
A művész egy róla készült riportfilmben azt mondja: „Ahogy beléptem a műterembe, megfordult velem a világ.” – ez volt az első élménye a szobrászművészettel való találkozás kapcsán. Mi más lehetne egy tárlat dolga, hogy az alkotónak ebből az élményéből, a művészet teremtő erejéből átadjon valamit nekünk is, és egy kicsit megfordítsa velünk a világot.

Kedves székesfehérváriak, kedves érdeklődő turisták! Jöjjenek el, nézzék meg, és vigyék hírét a Szent István Király Múzeum legújabb kiállításának!

dr. Cser-Palkovics András
polgármester